بسم الله الرحمن الرحیم

خصلتهای ممتاز امام سجاد از زبان حضرت باقر‏ علیهم السلام

امام سجاد

حضرت باقرالعلوم علیه السّلام صفات و خصلتهایی را پیرامون پدرش، حضرت سجّاد، زین العابدین علیه ‏السّلام بیان فرموده است که بسیار قابل توجّه و است:

  • در هر شبانه روز همچون امیرالمؤمنین علی علیه السّلام هزار رکعت نماز به جا می‌آورد، پانصد درخت خرما ‏داشت که کنار هر درختی دو رکعت نماز می‌خواند.

چون آماده نماز می‌گردید، رنگ چهره‌اش دگرگون می‌گشت و به هنگام ایستادن به نماز، همچون عبدی ‏ذلیل و فروتن که در برابر پادشاهی عظیم و جلیل قرار گرفته؛ و تمام اعضاء بدنش از ترس و خوف الهی ‏می‌لرزید.

نمازش همانند کسی بود که در حال وداع و آخرین ملاقات و دیدار با پروردگارش باشد.

هنگام نماز به هیچ کسی و هیچ سمتی توجّه نداشت؛ و تمام توجّهش به خدای متعال بود، به طوری که ‏گاهی عبایش از روی شانه هایش می‌افتاد و اهمیّتی نمی‌داد، وقتی به حضرتش گفته می‌شد، در پاسخ ‏می‌فرمود: آیا نمی‌دانید در مقابل چه قدرتی ایستاده و با چه کسی سخن می‌گویم؟!

می گفتند: پس وای بر حال ما که به جهت نمازهایمان بیچاره و هلاک خواهیم گشت؛ و حضرت می‌فرمود: ‏نافله بخوانید، همانا که نمازهای نافله جبران ضعف‌ها را می‌نماید.

 

  • حضرت در شب‌های تاریک کیسه‌های آرد و خرما و مبالغی دینار و درهم بر پشت خود حمل می‌نمود و چه ‏بسا چهره خود را می‌پوشانید؛ و آن‌ها را بین فقرا و نیازمندان توزیع و تقسیم می‌نمود.

و چون حضرتش وفات یافت، مردم متوجّه شدند که او امام و پیشوایشان، حضرت سجّاد امام زین العابدین ‏علیه السّلام بوده است.

 

  • روزی شخصی نزد آن حضرت آمد و گفت: یاابن رسول اللّه! من تو را بسیار دوست دارم، پس فرمود: ‏خداوندا، من به تو پناه می‌برم از این که دیگران مرا دوست بدارند در حالی که مورد خشم و غضب تو قرار ‏گرفته باشم.

 

  • از یکی از کنیزان پدرم پیرامون زندگی آن بزرگوار سؤال شد؟ در جواب گفت: حضرت در منزل آنچه مربوط به خودش بود، شخصاً انجام می‌داد ضمن آن که به دیگران هم ‏کمک می‌نمود.

 

  • روزی پدرم از محلّی عبور می‌کرد، دید عدّه ای درباره ایشان بدگویی و غیبت می‌کنند، ایستاد و فرمود: اگر ‏آنچه درباره من می‌گویید صحّت دارد از خداوند می‌خواهم که مرا بیامرزد؛ و چنانچه دروغ می‌گویید، خداوند ‏شما را بیامرزد.

 

  • هرگاه محصّل و دانشجویی به محضر آن حضرت وارد می‌شد، می‌فرمود: مرحبا به کسی که به سفارش ‏رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله عمل می‌کند، هرکه جهت تحصیل علم از منزل خارج شود در هر قدمی که ‏بردارد زمین برایش تسبیح می‌گوید.

 

  • پدرم امام سجّاد علیه السّلام سرپرستی بیش از صد خانوار مستضعف و بی بضاعت را بر عهده گرفته بود و ‏به آن‌ها کمک می‌نمود. و آن حضرت سعی می‌نمود که همیشه در کنار سفره‌اش یتیمان و تهی دستان و درماندگان بنشینند؛ و ‏آنهایی که معلول و فلج بودند، حضرت با دست مبارک خود برای ایشان لقمه می‌گرفت و در دهانشان ‏می‌نهاد؛ و اگر عائله داشتند، نیز مقداری غذا برای خانوادهایشان می‌فرستاد. ‏


خصال مرحوم شیخ صدوق: ج 2، ص 517، ح 4.‏