بسم الله الرحمن الرحیم
امام سجاد علیهالسلام و نهضتخدمت رسانى
قسمت دوم: آثار خدمتبه خلق
از نگاه امام سجاد علیه السلام خدمتبه خلق، هم اثر دنیایى دارد و در معادلات اجتماعى تاثیرگذار است و هم داراى آثار اخروى است. نمونه هایى از هر دو گروه را مرور مىکنیم.
الف: آثار خدمت در دنیا
یارى مردم
طبیعىترین اثر خدمت، یارى مددجو و گیرنده خدمت است. امام سجاد علیه السلام مىفرمود: «در دنیا هیچ چیز یارى دهندهتر از نیکى به برادران نیست.» (5)بقا و فزونى نعمت
«لینفق الرجل بالقصد و بلغه الکفاف و یقدم الفضل منه لآخرته. فان ذلک ابقى للنعمة و اقرب الى المزید من الله تعالى و انفع فى العاقبة; (6) انسان باید به مقدار اعتدال و به قدر کفاف خرج کند و زیادىاش را براى آخرت بفرستد. زیرا چنین رفتارى باعثبقاى بیشتر نعمت گشته و به فزونى نعمت از جانب خدا نزدیکتر و در عاقبتسودمندتر است.»آقایى و بزرگى در دنیا
«سادة الناس فى الدنیا الاسخیاء و سادة الناس فى الآخرة الاتقیاء; (7) سروران مردم در دنیا، سخاوتمندان و در آخرت، پرهیزگاران هستند.»«گرامىترین انسانها نزد مردم، کسى است که زیاد خیرش به آنها برسد و نیازى به آنها نداشته باشد و...» (8)
سرور قلبى خدمت رسان
«الکریم یبتهجبفضله و اللئیم یفخر بملکه; (9) شخص کریم با بخشندگى خود شادمان است و فرومایه به ثروتش مىبالد.»سروران مردم در دنیا، سخاوتمندان و در آخرت، پرهیزگاران هستند.»
ب: آثار خدمت در آخرت و نتایج معنوى
امام سجاد علیه السلام در روایاتى متعدد به آثارى چون: افزایش درجه خدمت رسانان در آخرت (10)، آمرزش گناهان (11)، یاور روز تنگدستى (قیامت) (12)، مقامات و قصرهاى بهشتى (13)، پوشش در آخرت (14) و... (15) تصریح مىکند.
جهت اختصار، تنها به روایتى از آن حضرت که شرح جامع از آثار اخروى خدمت را بیان مىنماید، توجه مىکنیم: ابوحمزه ثمالى از امام على بن الحسین علیه السلام چنین نقل کرد:
«من قصى لاخیه حاجة فبحاجة الله بدا... ; کسى که یک حاجتبرادرش را برآورد خداوند صد حاجت او را برآورد. کسى که اندوهى را از دل برادرش بردارد، خداوند اندوه روز قیامت را از او برطرف سازد; هر قدر هم که زیاد باشد. و هر کس برادرش را که در مقابل ستمکار قرار گرفته است، یارى دهد، خدا او را هنگام عبور از صراط یارى مىکند، در وقتى که قدمها مىلغزد. و کسى که به دنبال نیاز برادر مؤمنش برود و با برآوردن حاجتش او را شاد کند، چنان است که رسول خدا را مسرور کرده است. و هر کس او را سیراب کند، خدا او را از شراب سر به مهر بهشتى سیراب مىسازد. و هر کس گرسنگى او را با طعام برطرف کند، خدا او را از میوههاى بهشتى سیر مىکند. و هر کس برهنگى او را بپوشاند خدا او را با جامههاى زربافت و حریر مىپوشاند. و اگر با اینکه برهنه نیست، او را لباسى بپوشاند، پیوسته در حفظ خدا است تا هنگامى که نخى از آن جامه بر تن او باشد. و کسى که کار مهم برادرش را کفایت کند، خداوند پسران بهشتى را خدمتگزار او مىسازد. و کسى که او را بر مرکبى سوار کند، خدا او را در قیامتبر ناقهاى بهشتى سوار مىکند که فرشتگان به آن مىبالند. و هر کس مؤمنى را هنگام مردنش دفن کند، گویا او را از ولادت تا مرگ پوشانده است. و هر کس او را همسرى دهد که مایه انس و آرامش باشد، خداوند براى او در قبر مونسى به شکل محبوبترین افراد خانوادهاش قرار مىدهد. و کسى که برادر مؤمن بیمارش را عیادت کند، فرشتگان دور او را مىگیرند و دعا مىکنند تا وقتى که از آنجا بیرون رود و به او مىگویند: «خوشا به حالت و بهشت گوارایت!» به خدا سوگند برآوردن حاجت مؤمن در پیشگاه خدا محبوبتر از دو ماه روزه پى در پى با اعتکاف آن دو ماه در ماه حرام است.» (16)
چنان که مشاهده مىشود، امام سجاد علیه السلام در شرح آثار معنوى و اخروى خدمتبه مؤمن، انواع متنوعى از خدمت را هم برشمرده است; از خدمت مالى تا آبرویى و از خدمت روحى تا غریزى و این، نشانگر آن است که خدمت در تمام ابعاد آن مورد توجه است و تنها در امور اقتصادى و کمکهاى مادى به نیازمندان خلاصه نمىشود.
5. همان.
6. تحلیلىاززندگانىامامسجاد علیه السلام، قرشى، ج2، ص218.
7. تحف العقول، ص 409.
8. احتجاج طبرى، ص 174 (یک جلدى).
9. اعلام الدین، ص 299.
10 تا 15. زندگانى امام زین العابدین علیه السلام، مقرم، به ترتیب: ص 226، 274، 271، 275، 269 و 245. که به ترتیب از: تفسیر برهان، ج 1، ص 44، وافى، ج 3، ص 88، مشکاة الانوار، ص 233، لئالى الاخبار، ص 214، مشکاة الانوار، ص 224 و حلیةالاولیاء، ج 3، ص 159 نقل کرده است.
16. ثواب الاعمال و عقابالاعمال، ص 325.
آپم ولی یه جور دیگه.
یه پست ویژه. برخلاف همیشه.
میخوام نظر همه رو بدونم. چون خیلی واسم مهمه.
منتظرتونم.